Η ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Συμβουλές για το χειρουργείο παχυσαρκίας:
Να τρώτε αργά και να μασάτε πολύ καλά το φαγητό μέχρι να γίνει ιδιαίτερα μαλακό για την κατάποση.
Να έχετε άφθονο χρόνο για το κάθε γεύμα σας
Στοχεύετε να μασάτε 30 φορές την κάθε μπουκιά
Εξηγήστε στους άλλους γιατί τρώτε αργά
Τρώτε μικρές μπουκιές. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε μικρό κουταλάκι. Κόβετε το φαγητό σε μέγεθος μπιζελιού για να το κάνετε ευκολότερο στο μάσημα
Ευχαριστηθείτε κάθε μπουκιά, καταλαβαίνοντας το άρωμα, τη γεύση και την υφή του φαγητού
Όταν τρώτε να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε και μην κάνετε πράγματα που σας αποσπούν.

Σταματήστε να τρώτε με το που αισθανθείτε γεμάτοι Εάν φάτε υπερβολικά θα αισθανθείτε άσχημα ίσως και να νιώσετε ότι θέλετε να κάνετε εμετό. Λόγω του ότι η χωρητικότητα του στομαχιού είναι μικρότερη, μην τρώτε και πίνετε συγχρόνως.

Αρχικά, θα μπορείτε να τρώτε ½ φλιτζάνι τσαγιού (1 φλιτζάνι τσαγιού είναι σαν 1 κουπάκι γιαουρτιού 200γρ) (2 με 3 κουταλιές της σούπας από κάθε τρόφιμο στο πιάτο σας). Με το πέρασμα του χρόνου, η ποσότητα που θα μπορεί να κρατήσει το στομάχι σας θα αυξάνεται από ½ σε 1 φλιτζάνι ανά γεύμα. Το νέο, μικρό στομάχι σας δε θα κρατά περισσότερο από 1 με 2 φλιτζάνια.

Πως θα καταλάβετε ότι φάγατε αρκετά;
Πίεση ή αίσθημα κορεσμού στο κέντρο κάτω από εκεί που τελειώνει ο θώρακας
Ναυτία
Πόνος στο στήθος
Με το που νιώσετε κορεσμό, σταματήστε να τρώτε, ακόμα και εάν δεν τελειώσατε το γεύμα σας.

Πίνετε σιγά σιγά ανάμεσα στα γεύματα όλη τη διάρκεια της ημέρας
Όλοι χρειαζόμαστε υγρά ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Σας προτείνουμε να πίνετε νερό, γάλα με λίγα λιπαρά 1-2% ή γάλα σόγιας, ή αφεψήματα.
Μην πίνετε τίποτα 30 λεπτά πριν ή μετά το γεύμα σας. Το στομάχι σας δεν είναι αρκετά μεγάλο και για φαγητά και για υγρά.
Πίνετε γουλιά γουλιά. Να έχετε ένα μπουκαλάκι με νερό πάντα μαζί σας.
Αποφεύγετε υπερθερμιδικά υγρά όπως μιλκσέικ, αναψυκτικά, χυμούς/νέκταρ φρούτων, μπύρες, αλκοόλ, υποκατάστατα γεύματος. Θα σαμποτάρουν την απώλεια βάρους σας με το να σας προσθέτουν θερμίδες και να μη σας χορταίνουν.

Να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή
Μιας και δεν θα τρώτε πολύ, καλό είναι ό,τι τρώτε να έχει θρεπτική σημασία για τον οργανισμό σας. Θα σας χρειαστεί και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κάθε μέρα για να αναπληρώσετε τα θρεπτικά στοιχεία που ίσως δεν απορροφώνται πλέον ή που λόγω της προσεκτικής διατροφής δεν καταφέρνετε να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητά τους. Η μακροχρόνια διατροφή σας θα είναι χαμηλή σε λίπη και σάκχαρα και υψηλή σε πρωτεΐνη.

Τί γίνεται συνήθως:
Αμέσως μετά την εγχείρηση θα λαμβάνετε μόνο υγρά ενδοφλεβίως.
2-3 ημέρες μετά το χειρουργείο: Τυπικά είστε ελεύθεροι να ξεκινήσετε με υδρική δίαιτα (με υγρά που δεν περιέχουν ζάχαρη). Με ρυθμό 90-100ml την ώρα.
Φάση Νο1: Καθαρά υγρά - συνήθως συνεχίζονται για 7-10 ημέρες. Νερό, υγρά χωρίς ζάχαρη και χωρίς ανθρακικό, ζελέ και ζωμούς. Το μέγιστο είναι 100ml ανά ώρα. Ο στόχος είναι 1300ml ή περισσότερο την ημέρα. Καλό είναι να λαμβάνετε συμπλήρωμα πρωτεϊνών.
Φάση Νο 2: Πλήρη Υγρά – συνήθως συνιεχίζονται για 10-16 ημέρες. 60-90 ml από πλήρη υγρά ανά γεύμα. Καταναλώνετε 6 γεύματα την ημέρα. Καλό είναι να συνεχίσετε τα συμπληρώματα πρωτεϊνών και βιταμινών.
Φάση 3: Πολτοποιημένη δίαιτα – συνήθως συνεχίζεται για 10-16 ημέρες.
Φάση 4: Μαλακή δίαιτα – 60-120 ml από μαλακό μαγειρεμένο φαγητό. Προτιμήστε πρωτεϊνούχα φαγητά (κρέας, ψάρι), λαχανικά, και φρούτα. Καταναλώνετε 5 γεύματα την ημέρα και να τρώτε κάθε 3-4 ώρες. Συνεχίστε τα διατροφικά συμπληρώματα.
2-3 Μήνες μετά το χειρουργείο: Μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε και άβραστα λαχανικά και φρέσκα μαλακά ώριμα φρούτα ανάλογα με το πώς αισθάνεστε. Αποφύγετε σκληρά λαχανικά.
6 Μήνες μετά το χειρουργείο: Θα καταναλώνετε μία δίαιτα με ελεγχόμενη ενέργεια. 120 ml φαγητού σε 5 γεύματα την ημέρα.
1 Χρόνο μετά το χειρουργείο: θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πλάνο ελεγχόμενο σε θερμίδες. Η διατροφή σας θα περιέχει θρεπτικά και πλούσια σε πρωτεΐνες φαγητά που συγχρόνως θα είναι χαμηλά σε λιπαρά και σε πρόσθετα σάκχαρα. Καλό είναι να συνεχίσετε να παίρνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με ίσως κάποια διαλείμματα στη χρήση του ανάλογα με το τι θα σας συστήσει ο ιατρός σας.

Αν και το γάλα είναι και πρωτεΐνη, θεωρείται και υγρό. Καλό είναι να καταναλώνεται ανάμεσα στα γεύματα ώστε να σας βοηθήσει να καλύψετε τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες.

Ποτά με ανθρακικό και καφεΐνη
Οποιοδήποτε υγρό περιέχει καφεΐνη δεν ενυδατώνει το σώμα καλά. Η καφεΐνη μπορεί να κάνει το σώμα να χάσει περισσότερο νερό, έχοντας ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση. Η καφεΐνη μπορεί να δρα και ως ορεξιογόνο. Θα χρειαστεί να αποφύγετε την καφεΐνη το λιγότερο για 3 μήνες. Το ανθρακικό μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα και να νιώθετε πίεση. Θα χρειαστεί να αποφύγετε τα ανθρακούχα το λιγότερο για 3 μήνες.

Γλυκαντικά:
Οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα γλυκά μετά το χειρουργείο και τείνουν να τα αποφεύγουν. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε γλυκαντικά αλλά σχεδόν ποτέ ζάχαρη. Η ζάχαρη θα ίσως να σας προκαλέσει και κοιλιακά προβλήματα ή ναυτία. Μάλιστα η ζάχαρη έχει αρκετές θερμίδες, έτσι αποφεύγοντάς την, βοηθά στην απώλεια βάρους. Υπάρχει περίπτωση ορισμένοι άνθρωποι να έχουν ευαισθησία στα γλυκαντικά ή και σε άλλα συμπυκνωμένα τρόφιμα.

Λίπη
Περιορίστε τα σε 2 μερίδες την ημέρα
1 μερίδα = 1 κουταλάκι του γλυκού
Μαργαρίνες διαίτης, μαγιονέζα με λίγα λιπαρά ή με γιαούρτια, σάλτσες με λίγα λιπαρά, ελαιόλαδο – το οποίο κάνει καλό στην υγεία. Καλύτερα να τα ψεκάζετε τα φαγητά με λάδι.

Συχνά προβλήματα με το φαγητό:
Υπάρχει πιθανότητα ορισμένα φαγητά να μην είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό σας ή να μην τα χωνεύετε εύκολα. Φαγητά που συχνά δημιουργούν τέτοια προβλήματα είναι:
Το ψωμί
Το κρέας – ιδιαίτερα το μοσχάρι και το λευκό κρέας του κοτόπουλου
Οι πέτσες των λαχανικών
Φαγητά ξερά/αποξηραμένα/σκληρά
Ζυμαρικά
Ρύζι

Βιταμίνες
Ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων είναι αναγκαίο να το ξεκινήσετε όταν σταματήσετε τη φάση Νο 1 με τα καθαρά υγρά και περάσετε στο πλήρη υγρά. Είναι απαραίτητο να παίρνετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα.
Ίσως μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται η βιταμίνη Β12 που έχει σχέση με τη λειτουργία των νεύρων. Πολλές φορές παρατηρείται χαμηλή απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μετά από κάποια χειρουργεία παχυσαρκίας.

Μέταλλα
Τα περισσότερα ιχνοστοιχεία παρέχονται είτε μέσα από τη δίαιτα είτε μέσω της πολυβιταμίνης. Δύο είναι τα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά μετά το χειρουργείο παχυσαρκίας.

Ασβέστιο:
Το ασβέστιο είναι αναγκαίο για γερά οστά και δόντια. Μετά το χειρουργείο παχυσαρκίας, επιπλέον ασβέστιο είναι σημαντικό για την πυκνότητα των οστών και για την μείωση κινδύνου οστεοπόρωσης ιδιαίτερα στις γυναίκες. Χρειάζεστε περίπου 1000 με 1500 mg ασβεστίου κάθε μέρα.

Σίδηρος:
Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για τον οργανισμό βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα. Χωρίς αρκετό σίδηρο μπορεί να νιώθετε αδυναμία, κούραση και άλλα. Μία πλήρης πολυβιταμίνη που περιέχει σίδηρο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας σε σίδηρο εκτός και εάν ήδη είχατε πρόβλημα και παίρνετε ξεχωριστό σκεύασμα σιδήρου ή εάν σας σύστησε ο ιατρός σας πάλι ξεχωριστό σκεύασμα λόγω αυξημένων αναγκών.

Προβλήματα δυσκοιλιότητας:
Λόγω του ότι η κατανάλωση φαγητού μειώνεται μετά το χειρουργείο, η ποσότητα των φυτικών ινών που καταναλώνετε θα είναι λιγότερες. Μπορείτε να δοκιμάσετε:
βρώμη ή δαμάσκηνα καθημερινά
Να πίνετε αρκετό νερό
Να γυμνάζεστε τακτικά