ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ, ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΙΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ
Η διατροφή στην αιμοκάθαρση είναι πολύ πιο πλούσια από ότι ήταν η συντηρητική διατροφή πριν ξεκινήσετε την αιμοκάθαρση, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι χρειάζεται πολύ προσοχή στην ποσότητα του νερού και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες πρωτεΐνης, σε σχέση με τις μικρές ποσότητες που καταναλώνατε προηγουμένως σε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά κτλ.


ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Όταν κάνετε αιμοκάθαρση η διατροφή είναι αναγκαία υψηλή σε πρωτεΐνη, διότι κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης χάνετε πρωτεΐνη. Έτσι, για την καλύτερή σας υγεία πρέπει να αναπληρώνετε τις χαμένες αυτές πρωτεΐνες. Υψηλή πρωτεΐνη έχουν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι καθώς και τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυσικά οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές όχι μόνο επειδή χάνονται κάποιες κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης αλλά για να διατηρούνται οι μυς, το δέρμα να αισθανόμαστε δυνατοί.
Η αλβουμίνη που μπορεί να ακούτε για αυτή συχνά όταν σας κάνουν εξετάσεις αίματος, είναι καλό να είναι πάνω από 3,4mg/dL. Έτσι θα καταλάβετε αν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη ή αν χρειάζεται να την αυξήσετε.


ΦΩΣΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ
Είναι σημαντικό ο φώσφορος να είναι κάπως περιορισμένος, ώστε στις εξετάσεις αίματος που κάνετε να είναι μεταξύ 3-6 mg/dL. Οι περισσότεροι αιμοκαθαρούμενοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα δεσμευτικά φωσφόρου, αυτά όμως βοηθούν πάρα πολύ και είναι καίριο να τα λαμβάνετε όπως σας έχει συστήσει ο νεφρολόγος σας για να πετυχαίνετε το στόχο να είστε εντός των ορίων για την εξέταση αίματος του φωσφόρου. Αν δείτε ότι έχει τσιμπήσει προς τα πάνω προσπαθήστε να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά σε μία μονάδα την ημέρα. Μία μονάδα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 1 σπιρτόκουτο τυρί περίπου.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΩΣΦΩΡΟΥ;
Όταν ο φώσφορος είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το επιθυμητό μπορεί αυτό να βλάψει τα οστά να τα κάνει κατά κάποιο τρόπο πιο αδύναμα, μπορεί να έχετε πόνο στις αρθρώσεις και στα οστά. Μπορεί επίσης ο πλεονάζον φώσφορος να ταλαιπωρήσει και τους μαλακούς ιστούς. Ίσως να φέρει και φαγούρα στο δέρμα. Αν προσέξετε λίγο τη διατροφή και λαμβάνετε όπως σας έχει συστήσει ο ιατρός σας τα δεσμευτικά φωσφόρου θα τα βελτιώσετε πολύ σύντομα.


ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ελάχιστο αλάτι, ποτέ όμως άλλου τύπου αλάτι για να αποφύγετε το νάτριο, αυτά που μπορεί να είναι π.χ. για καρδιοπαθείς, για έναν νεφροπαθή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα μιας και αντί για χλωριούχο νάτριο περιέχουν χλωριούχο κάλιο. Και όπως ξέρετε πολύ καλά το κάλιο, μιας και τα νεφρά δεν λειτουργούν δεν μπορεί ο οργανισμός να το φιλτράρει και είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Ένα ακόμα πρόβλημα με το αλάτι είναι ότι μπορεί να σας κάνει να διψάτε και ίσως πιείτε περισσότερο νερό από ότι είχατε υπολογίσει.


ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ
Έως 500ml την ημέρα συνήθως συνιστούν οι νεφρολόγοι και αυτό γιατί αν πάτε με πολλά υγρά στην επόμενη αιμοκάθαρση θα είναι πιο δύσκολο να φύγουν όλα τα επιπλέον στο συνηθισμένο χρόνο που κάνετε αιμοκάθαρση. Από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι ο καφές είναι η μεγαλύτερη αδυναμία των αιμοκαθαρούμενων, προσπαθείτε όταν παραγγείλετε καφέ αν σας το επιτρέπει φυσικά ο ιατρός σας, αυτός να είναι ένας μικρός καφές γιατί τώρα πια έξω δίνουν κάτι ποτήρια 500ml είτε έχει μέσα καπουτσίνο είτε γαλλικό, προσπαθείστε αν είναι τόσο μεγάλο το ποτήρι να πιείτε το μισό το πολύ ή να πάρετε κάτι σαν ένα εσπρέσο ή έναν εσπρέσο lungo κάπως να γλυτώσουμε υγρά αλλά να μη χάσετε και την απόλαυση. Ή να ζητήσετε μονό καπουτσίνο ή έναν ελληνικό ελαφρύ (λέω ελαφρύ επειδή είναι μέσα ο καφές είναι και αρκετή η καφεΐνη του μιας και δεν έχει φιλτραριστεί). Στα υγρά συγκαταλέγονται φυσικά και τα αναψυκτικά, και τα ζελέ, οι γρανίτες, τα παγωτά, η σούπα. Πολλοί έχουν αδυναμία στο νερό και όταν πλέον έχουν καταναλώσει ότι επιτρεπόταν σε νερό μέσα στην ημέρα, βάζουν λίγα παγάκια σε ένα ποτήρι λίγο να δροσιστούν χωρίς να πιούν ιδιαίτερα πολύ.


ΚΑΛΙΟ ΚΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ
Να πω την αλήθεια σε όλα τα τρόφιμα υπάρχει κάλιο, αυτά που έχουν το περισσότερο είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, με τα πιο γνωστά την πατάτα και την μπανάνα. Ακόμα και το γάλα έχει αρκετό κάλιο, όπως επίσης η απομίμηση αλατιού που είναι χλωριούχο κάλιο.

ΜΟΥΣΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ Όταν βάλετε σε νερό τα όσπριοα και τρόφιμα υψηλά σε κάλιο όπως οι πατάτες για παράδειγμα, ή ακόμα και τα κολοκυθάκια που δεν είναι πολύ υψηλά σε κάλιο αλλά είναι εύκολο να τα μουλιάσουμε. Ξεφλουδίζουμε τα τρόφιμα, τα κόβουμε, ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό βάζοντας 4 φορές περισσότερο νερό, π.χ. 1 φλ. πατάτες κομμένες με 4 φλιτζάνια νερό. Αφήστε τα για 2 ώρες.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η ασφάλεια τροφίμων δεν έχει να κάνει με τα νεφρά, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κάθε ένα και ίσως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να προσέξουμε για να αποφύγουμε έστω και την παραμικρή πιθανότητα για γαστρεντερικές διαταραχές. Το μαγειρεμένο φαγητό δεν το αφήνουμε πάνω από 2 ώρες έξω, πρέπει να μπει στο ψυγείο και αν υπάρχει ρύζι μέσα στο φαγητό ή π.χ. γεμιστά τότε στη μία ώρα το αργότερο, διότι το ρύζι είναι το πιο επικίνδυνο φαγητό για να χαλάσει. Και επειδή πολλές φορές αναρωτιόμαστε ακόμα και αν είναι ζεστό το φαγητό, ναι ακόμα και αν είναι ζεστό πρέπει να μπει στο ψυγείο στις 2 ώρες και το ρύζι στη 1 ώρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ, ΥΨΗΛΗ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΨΗΛΗ ΟΥΡΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο στόχος μιας συντηρητικής διατροφής για τα νεφρά είναι:
-Να διατηρηθούν καλά διατροφικά επίπεδα για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη και ενέργεια, και στο να παρέχονται σωστές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων
-Να μειωθεί και να είναι ελεγχόμενο όσο γίνεται τα προϊόντα τα οποία μένουν μέσα στον οργανισμό. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι κρίσιμα για την υγεία όπως η υπερκαλιαιμία.
-Για την πρόληψη ή την βελτίωση της έλλειψης όρεξης, ναυτίας, εμετών και γενικά του αισθήματος λήθαργου.
-Να παρέχεται αρκετή διατροφική ελευθερία ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει μία φυσιολογική ζωή.

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:
Πρωτεΐνη
Ενέργεια
Νάτριο και Υγρά
Κάλιο
Φώσφορος
Άλλα μέταλλα
Βιταμίνες

Η συντηρητική διατροφή για τα νεφρά είναι εξαιρετικά αποδοτική και πραγματικά αξίζει όλο σας τον κόπο. Με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να δείτε αρκετή βελτίωση.



ΠΡΩΤΕΪΝΗ
Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για την επανόρθωση και την διατήρηση των ιστών σε όλες τις ηλικίες και για την ανάπτυξη στα παιδιά και τους εφήβους.

Υπάρχουν δύο θέματα όσον αφορά τις πρωτεΐνες
Η ποσότητα της πρωτεΐνης
Η ποιότητα της πρωτεΐνης

ΠΟΣΟΤΗΤΑ: Η ποσότητα διατροφικής πρωτεΐνης σε μία περιορισμένη δίαιτα πρέπει να καλύπτει τις ζωτικές ανάγκες του οργανισμού. Όμως η ποσότητα δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή μιας και η πλεονάζουσα πρωτεΐνη θα μετατραπεί σε ουρία και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το άζωτο. Η πρωτεΐνη καλό είναι να είναι περίπου 0,6g/ανά κιλό ιδανικού σωματικού βάρους

ΠΟΙΟΤΗΤΑ: Είναι εξίσου σημαντικό ότι στη διατροφή παρέχεται ο σωστός τύπος πρωτεΐνης για να είμαστε σίγουροι για την διατήρηση του ισοζυγίου του αζώτου. Η πλειονότητα καλό είναι να παρέχεται από ζωικές πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής αξίας) όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και το γάλα. Αυτά τα φαγητά περιέχουν υψηλότερο ποσοστό απαραίτητων αμινοξέων.

Τα αποτελέσματα από τη μείωση στην πρόσληψη πρωτεΐνης: Παρατηρείται μία βελτίωση στην ευεξία ταυτόχρονα με μείωση των επιπέδων ουρίας στο αίμα.
Η πτώση της κρεατινίνης είναι αρχικά λόγω της μείωσης σε κατανάλωση κρέατος. Εάν τα επίπεδα ουρίας δεν δείξουν βελτίωση καλό είναι να παρακολουθήσουμε τα εξής:
-Ουρία στα ούρα
-Τα επίπεδα πρωτεΐνης στη διατροφή ίσως είναι πολύ υψηλά
-Η πρόσληψη ενέργειας από υδατάνθρακες και λίπη είναι πολύ χαμηλά και η πρωτεΐνη διασπάται ώστε να δώσει ενέργεια στον οργανισμό
-Άλλα ζητήματα όσον αφορά τα νεφρά καλό είναι να διερευνηθούν

Η βελτίωση στη διατροφή μπορεί να κάνει αρκετό καιρό να φανεί στις εξετάσεις, αυτό μπορεί να εξαρτάται από τα παρακάτω:
-Τη φύση του νεφρικού προβλήματος
-Τη ρύθμιση της πίεσης
-Το κατά πόσο είναι πιστή η παρακολούθηση του διατροφικού προγράμματος
-Από τον οργανισμού του κάθε ανθρώπου διότι κάθε περίπτωση είναι και ανταποκρίνεται διαφορετικά.