Δυσκοιλιότητα και Διατροφή

Για να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα μπορούμε να προσπαθούμε να τρώμε αρκετές φυτικές ίνες, να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, να κινούμαστε αρκετά, να προτιμούμε τρόφιμα που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου.
Όσον αφορά το νερό ο στόχος είναι αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας και σας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό ο ιατρός σας, να πίνετε περίπου 1,5 λίτρο οι γυναίκες και 2 λίτρα περίπου οι άνδρες, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας όμως, λίγο λίγο από το πρωί έως το βράδυ για να είναι επαρκώς ενυδατωμένος ο οργανισμός σας.

Η κίνηση βοηθά πολύ να έχει και καλύτερη κινητικότητα το έντερο, οπότε μπορείτε να έχετε σαν στόχο να κάνετε περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο μέσα στην ημέρα ή ίσως κάποια άλλη άσκηση που σας ευχαριστεί. Μην ξεχνάτε πως αν ιδρώσετε καλό θα είναι να πιείτε επιπλέον νερό για να μην αφυδατωθείτε.

Στη δυσκοιλιότητα βοηθούν πολύ φρούτα όπως τα ακτινίδια, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και πορτοκάλια και είναι καλό να τα έχετε καθημερινά και τουλάχιστον 2 φορές ή ακόμα καλύτερα το βράδυ.

Το πρωί συνήθως βοηθά ένα ζεστό ρόφημα
Να μην ξεχνάτε επίσης να τρώτε καθημερινά σαλάτα ή ακόμα καλύτερα χόρτα και μέσα στην εβδομάδα 1 όσπριο και 1 λαδερό. Ειδικά οι μπάμιες βοηθούν πολύ κατά της δυσκοιλιότητας.
Η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα και μαζί με γιαούρτι και μέλι είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για τη δίαιτά σας.
Ειδικά όταν το γιαούρτι δεν είναι επιδόρπιο και είναι ζωντανό βοηθά πολύ την καλή λειτουργία του εντέρου. Σε όσους μάλιστα αρέσει το κεφίρ ή το αριάνι είναι θαυμάσιες επιλογές, πολύ υγιεινές και έχουν καλλιέργειες bifidus που συμβάλουν στην κατά της δυσκοιλιότητας.
Όσο μπορείτε να επιλέγετε τρόφιμα στη διατροφή μας λιγότερο επεξεργασμένα όπως το πλιγούρι, το καστανό ρύζι, την κινόα, τα ζυμαρικά ολικής και ακόμα και σνακ όπως μπισκότα μπορούμε να επιλέξουμε ολικής αλέσεως ή μπάρες δημητριακών από δημητριακά ολικής ή μούσλι.