Αλλεργία βρέφους, αλλεργική πρωκτοκολλίτιδα

Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα είναι μία ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποια πρωτεΐνη. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι βλέννα ή/και αίμα στις κενώσεις του βρέφους και μεγάλη ανησυχία και μέτριος ύπνος του παιδιού. Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να αποφύγει το τρόφιμο ή τα τρόφιμα εκείνα που η πρωτεΐνη τους δεν είναι ανεκτή από το βρέφος. Η πιο συχνή αλλεργία είναι στην πρωτεΐνη του γάλακτος και στη σόγια, λιγότερο συχνά είναι στα φιστίκια, όταν η μητέρα κόψει το τρόφιμο που ενοχλεί τα συμπτώματα συνήθως φεύγουν μετά από 72 ώρες έως και 2 εβδομάδες. Στη δίαιτα αυτή εξαλείφεται η πρωτεΐνη ή οι πρωτεΐνες που φαίνεται να προκαλούν τα συμπτώματα.

Για να μειωθούν τα συμπτώματα της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας αφαιρούμε από τη διατροφή τις πρωτεινες εκείνες που ενοχλούν, έτσι για τα βρέφη που θηλάζουν πρέπει η μητέρα να τα αφαιρέσει από τη δική της διατροφή ώστε να μην παιρνούν στο γάλα.

Η διατροφή όντως αλλάζει μιας και αρκετά τρόφιμα αποκλείονται από τη διατροφή, όμως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει με το παραπάνω, μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνη, η αλλεργική πρωκτοκολλίτιδα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά όμως υπάρχουν οι κατάλληλοι επιστήμονες να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν να ξεπεραστεί γρήγορα.

Η πιο συχνή αλλεργία είναι στην πρωτεινη του αγελαδινού γάλατος όπου αφαιρούμε όλα τα γαλακτοκομικά δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι, το αριάνι, το κεφίρ και το βούτυρο υπάρχει όμως και η περίπτωση να είναι κρυφή όπως σε καραμένες, στη σοκολάτα, σε αλλαντικά, σε υποκατάστατα βουτύρου ( αν και ούτως ή άλλως ο τόνος για το θηλασμό δεν ενδείκνυται λόγω των βαρέων μετάλλων).. Συνήθως μετά ή ταυτόχρονα κόβεται και η πρωτεινη της σόγιας που πολλές φορές είναι και κρυφή όπως σε κράκερ, μπισκότα, σως ακόμα ίσως και στον τόνο ( αν και ούτως ή άλλως ο τόνος για το θηλασμό δεν ενδείκνυται λόγω των βαρέων μετάλλων).

Λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών ίσως χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου περίπου 1000mg.

Άλλα τρόφιμα που θα μπορούσαν να ενοχλούν αν δεν βελτιώνεται η αλλεργία είναι το αυγό, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί, το σιτάρι, το ψάρι, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες ή άλλα τρόφιμα που η μητέρα πιστεύει ότι ενοχλούν το βρέφος. Είναι πάντα προτιμότερο να κόβεται ένα τρόφιμο τη φορά ώστε να γίνεται έλεγχος αν πραγματικά προκαλεί ή όχι αλλεργία, και για να μην έχει η μητέρα διατροφικές ελλείψεις από τους πολλούς περιορισμούς.

Κατά καιρούς για αλλεργίες έχει χρειαστεί να αποφύγει η μητέρα και το μοσχαρίσιο ή και το χοιρινό κρέας, και εδώ να σημειωθεί ότι πολλές φορές έχει σημασία και τί έχει φάει και το ίδιο το ζώο γιατί και οι ζωοτροφές μπορεί να έχουν κάποια σημασία.

Η διατροφή που ακολουθούμε βασίζεται πάντα σε ό,τι σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας ή ο παιδογαστρεντερολόγος σας.