ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλη στροφή στα βιολογικά τρόφιμα και ίσως όχι αδίκως. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι παραγωγοί δεν τηρούν τις συστάσεις και χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα φάρμακα από αυτά που θα περιμέναμε, βέβαια ποτέ δε γνωρίζουμε αν αυτό που αγοράσαμε είναι λιγότερο ή περισσότερο βλαβερό. Το πρώτο που μπορούμε να προσέξουμε όσον αφορά το κρέας είναι να τρώμε κομμάτια που είναι χωρίς λίπος, διότι στα λιποκύτταρα είναι που αποθηκεύουμε τις πιο βλαβερές ουσίες που έχουμε καταναλώσει και οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, έτσι αποφεύγοντας τα ζωικά λίπη αποφεύγουμε πολλά βλαβερά συστατικά που είτε προέρχονται από την τροφή που καταναλώνουν τα ζώα είτε από το περιβάλλον.

Όσον αφορά τα ψάρια ο κανόνας είναι απλός προτιμάμε μικρά ψάρια, διότι το μεγάλο ψάρι έχει φάει πολλά ψάρια μεγαλώνοντας με αποτέλεσμα να πηγαίνει αθροιστικά πόσα βαριά μέταλλα όπως υδράργυρος και άλλα, που πλέον έχουν οι θάλασσες λόγω μόλυνσης. Ένα από τα καλύτερα ψάρια για μικρούς και μεγάλους θωρείται η σαρδέλα που και μικρό ψάρι είναι άρα έχει ελάχιστη προς καθόλου μόλυνση και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι. Μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας, η σφυρίδα, ο σολομός καλύτερα να αποφεύγονται, μία φορά κάθε 2 εβδομάδες είναι ανεκτό θα λέγαμε.

Έπειτα, πρέπει πάλι για τα βαριά μέταλλα να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι κονσέρβες διότι δε γνωρίζουμε αν η παρτίδα κατασκευής τους ήταν ασφαλής όσον αφορά την ποιότητα του υλικού.

Για τα τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν ποια έχουν τα μεγαλύτερα υπολείμματα από φυτοφάρμακα, βέβαια αυτό είναι κάτι τελείως ενδεικτικό διότι δεν αναλύθηκαν ελληνικά προϊόντα, αλλά μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα τι ίσως δέχεται τις περισσότερες παρεμβάσεις κατά την παραγωγή με σειρά από το χειρότερο προς το καλύτερο: μήλα, σέλερυ, φράουλες, ροδάκινα, σπανάκι, νεκταρίνια, σταφύλια, πατάτες, μαρούλι. Κατά τη γνώμη μου ίσως να διαλέγαμε βιολογικά καρότα όταν ψωνίζουμε.

Έβγαλαν όμως και λίστα για τα τρόφιμα με τα λιγότερα φυτοφάρμακα και αυτά από το καλύτερο προς το λιγότερο καλό ήταν: κρεμμύδια, ανανάς, αβοκάντο, σπαράγγια, αρακάς, μάνγκο, μελιτζάνα, πεπόνι, ακτινίδια, λάχανο, καρπούζι, γλυκοπατάτες, γκρέιπφρουτ, μανιτάρια.

Καλό είναι όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τρόφιμα που έχουν επιβαρυνθεί με φυτοφάρμακα/φάρμακα, και έτσι όσον αφορά τι είναι πιο σημαντικό για την αγορά βιολογικών προϊόντων μπορούμε να πούμε ότι πρώτα έρχονται τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας/πουλερικά, γαλακτοκομικά, έπειτα τα λαχανικά και τα φρούτα. Είναι θα λέγαμε για όλους καλύτερο να αποφεύγουν αυτές τις βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα, και ακόμα περισσότερο ευαίσθητες ομάδες όπως οι γυναίκες που θηλάζουν, τα παιδιά και οι έγκυες.

Τέλος να σημειώσουμε ότι καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε ζεστό φαγητό ή να ζεσταίνουμε γενικά τρόφιμα σε πλαστικά σκεύη λόγω της βισφαινόλης άλφα που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα βλαβερή ακόμα και για το ενδοκρινές μας σύστημα (την ονομάζουν endocrine disruptor). Για το λόγο αυτό αν έχετε παρατηρήσει σε πολλά παιδικά σκεύη αναγράφεται bpa free.