Βαρφαρινη και Διατροφη (sintrom, panwarfin, marevan κτλ)

Ορισμένα φάρμακα έχουν αλληλεπιδράσεις με κάποια τρόφιμα, μία από τις ουσίες αυτές είναι και η βαρφαρίνη.

Αλληλεπιδράσεις που μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στην φαρμακοθεραπεία:
- Η βιταμίνη Κ. Το αντιπηκτικό βαρφαρίνη είναι ένας ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ και αλλαγές στην κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να επιφέρoυν μικρο-αλλαγές στη φαρμακοθεραπεία. Για παράδειγμα υψηλή κατανάλωση παντζαριών, πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών και το μαρούλι μπορεί να μειώσουν το αποτέλεσμα που έχει η Βαρφαρίνη. Άπαξ και το άτομο που λαμβάνει θεραπεία με Βαρφαρίνη και έχει σταθεροποιησεί τη δοσολογία του φαρμάκου ανάλογα, είναι καλύτερο να μην υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων.

Να αποφεύγονται: Χόρτα π.χ. βλήτα/ραδίκια/παντζάρια
Σπανάκι
Μαρούλι
Σαλάτα σγουρή
Λαχανάκια Βρυξελλών
Λάχανο
Μπρόκολο
Ρόκα
Κράνα/φίγγι – cranberry
Συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα
Βιταμίνη Ε

Η σύνταξη ενός διαιτολογίου για να ξέρετε τι να καταναλώνετε μέσα στην εβδομάδα από ένα κλινικό διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα.

- Επαύξηση της δράσης του φαρμάκου: η αναστολή του μεταβολισμού του φαρμάκου από θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν τα αποτελέσματα του φαρμάκου. Ο χυμός από κράνα/φίγγι (cranberry juice) έχει φανεί ότι αυξάνει το αποτέλεσμα της Βαρφαρίνης. (Καλό είναι να μην καταναλώνεται ποτέ όσο βρίσκεται κάποιος σε θεραπεία με Βαρφαρίνη) Έτσι συστήνεται η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης Cranberry όσο κάποιος κάνει θεραπεία με βαρφαρίνη, διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά ο χυμός τους.
-Συνεργηστική δράση: τα έλαια ψαριών αναστέλλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και με τη Βαρφαρίνη, έτσι καλό είναι κάποιος να μην παίρνει συμπληρωματικά έλαια ψαριών όταν λαμβάνει φάρμακο με βαρφαρίνη ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
- Τέλος, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε ενισχύουν την αντιπηκτική δράση της Βαρφαρίνης.